Non-formal Eğitim ile Formal Eğitim Arasındaki 7 Fark
Formal eğitim ve non-formal eğitim kendi içerisinde kategorize edilir. Aralarında eğitim anlayışı, öğretim kavramı, zaman ve mekân gibi çeşitli farklar bulunur.
Formal eğitim, planlı ve programlı bir sistemi öngörür. Okullarda verilen eğitimi buna örnek olarak verebiliriz.
Non-formal eğitim ise hem planlanmış hem de belli bir müfredat ya da sistemin dışında kalan, okul dışında olan eğitim sürecine verilen isimdir. Eğitim atölyeleri bunlara örnek olarak gösterilebilir.
Eğitim kavramının gereklilikleri, formal eğitimde mekân isterken non-formal eğitimde mekân sorunu ortadan kalkar. Bu durum da sınırsızlığı ve özgürlüğü beraberinde getirir. Önceden belirlenen eğitim kurumları, formal eğitimde bir zorunluluktur âdeta. Non-formal eğitimde, öğrencinin ilgi ve isteği sürecin belirleyicisidir. Aile, arkadaş çevresi, kitle iletişim araçları ve kurs merkezleri aracılığı ile eğitim görülür.
1. Formal eğitimde öğreten ile öğrenenler diye iki ayrı grup vardır. Non-formal eğitimde herkes için öğrenme ve öğretme bir aradadır.
2. Formal eğitimde, bilgi öğretenin tekelindedir. Ondan fazla bilen kişinin olması kabul edilmez. Non-formal eğitimde bilgi herkesindir. Öğreten ile öğrenenler bildiklerini paylaşırlar.
3. Non-formal eğitimde, herkesin öğrenme şekline ve motivasyonuna hitap edecek şekilde eğitim tasarlanır. Formal eğitimde, ortalama norm olarak alınır ve ona göre öğrenme şekli ve motivasyonu belirlenerek hazırlanır.
4. Non-formal eğitim eğlenerek, deneyimleyerek öğrenmek için yaratıcı eğitim ortamları yaratır. Formal eğitim sınıf içerisinde tahtadan, sunulardan öğretmen tarafından aktarılacak klasik eğitim ortamı kullanır.
5. Non-formal eğitim ile öğrenmeler deneyimlendiği için çabuk kalıcılaşır ve ömür boyunca hatırlanarak kullanılabilir. Formal eğitimde ise öğrenme ezberlemenin ötesine geçmesi zor olur ve kısa sürede unutularak uçup gider.
6. Non-formal eğitimde öğrenciler özgür ve isteklidir. Paylaşmak ve öğrenmek için isteklidirler. Formal eğitimde öğrenciler zorunluluk hissederler. İlgilerini çekebilecek konular ilgilerini çekmeyecek şekilde anlatılır ve öğrenmeye karşı direnç oluşur.
7. Non-formal eğitim hayatın her alanında(evde, okulda, doğada, parklarda, sahilde, sokakta) rahatlıkla uygulanabilirken, formal eğitim bir sınıf ortamında uygulanır.