Erken Yaşta Yabancı Dil Eğitimi ve Avantajları
Günümüzde yabancı dil bilmek kişinin globalleşen dünyada kendine yer bulması için kaçınılmaz bir ihtiyaç olmuştur. Bunun farkında olan aileler erken yaşlardan itibaren çocuklarının ikinci bir dil öğrenmesini istemektedirler. Çocukların algıları erken çocukluk döneminde çok açıktır ve öğrenme hızları en üst seviyededir. Bu nedenle, erken yaşta yabancı dil eğitimi için adım atılması yabancı dili anlama, konuşma ve ana dili gibi hâkim olma konusunda daha çok başarı sağlayacaktır.
Yabancı Dil İçin Kritik Yaş Nedir?
Yabancı dil eğitimine başlama yaşı çocuğun gelişimsel özelliklerine göre değişiklik gösterse de genel olarak 2-7 yaş arası zihinsel ve dil gelişiminin çok hızlı olduğu düşünülürse, bu dönem yabancı dil eğitimi için idealdir. Sanılanın aksine yabancı dil eğitimi, çocuğunuzun ana dilini öğrenmesini olumsuz etkilemeyecek; iki dil paralel olarak gelişim gösterecektir. Bu nedenle ikinci dil eğitimine ne kadar küçük yaşta başlanırsa, öğrenme de o kadar kolay ve hızlı olacaktır. Ayrıca erken çocukluk döneminde yabancı dil eğitiminin çocuğun başta zihinsel gelişimi olmak üzere tüm gelişim alanları üzerinde pek çok artısı olacaktır.
Erken Yaşta Dil Eğitiminin Artıları Nelerdir?
Erken yaşta yabancı dil eğitimi çocuğa pek çok avantaj sağlar. Bu dönemde öğrenmenin daha kolay olmasının yanı sıra yabancı dil eğitimi ile çocuğun algısının ve öz güveninin gelişmesi, farklı kültürlerin varlığını fark etmesi, ikinci bir dili doğal yolla eğlenerek öğrenmesi, daha sosyal ve girişken olması erken yaşta dil eğitiminin avantajları arasındadır.
1. Çocuklar Yetişkinlere Göre Daha Hızlı Öğrenme Kapasitesine Sahiptir
0-6 yaş döneminde beyin gelişiminin %70’i tamamlanır. Dolayısıyla bu dönemde öğrenme çok hızlıdır. Bunun yanı sıra çocukların algıları çok açık ve öğrenmeye karşı meraklıdırlar. Bu dönemde çocukların bu özelliklerinden faydalanmak, onlara öğrenme ortamları sunmak işinizi kolaylaştıracaktır. Yabancı dil eğitiminin de erken çocukluk döneminde başlaması çocuğun doğal yoldan gündelik hayatla iç içe öğrenmesini sağlayacaktır.
2. Daha Özgüvenli ve Daha Girişken Olurlar
Erken yaşta yabancı dil eğitiminin avantajları arasında çocuğun kendini daha öz güvenli hissetmesi ve girişken olması da yer alır. Farklı dilde konuşan insanları anlamak, onlarla iletişim kurmak çocuğun öz güveni, sosyalliği ve girişkenliği üzerinde olumlu etki bırakacaktır.
3. Dili Eğlenerek Öğrenirler
Yetişkinler yabancı dil öğrenmenin zor ve karmaşık olduğunu düşünebilirler. Bu durum da öğrenmeyi olumsuz etkiler. Ancak çocukların öğrenmeye karşı ön yargısı yoktur. Bu nedenle yabancı dil eğitiminin erken yaşlarda çocuğun hayatına girmesi öğrenmeyi kolaylaştırır. Ayrıca bu dönemde çocuğun en önemli öğrenme aracı oyundur. Oyun yoluyla yabancı dil öğrenmesi farkında olmadan hızlı bir şekilde dile hâkim olmasını sağlayacaktır.
4. Zihinsel Gelişimleri Olumlu Etkilenir
Erken yaşlarda yabancı dil öğrenmek, sadece dil gelişimini değil zihinsel gelişimini de olumlu etkileyecektir. Erken yaşta dil eğitimi alan çocuğun düşünme, odaklanma, matematiksel bakış açısı kazanma gibi zihinsel becerilerinde de olumlu gelişim gösterdiği yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır.
5. Farklı Kültürler Olduğunu Anlar
Yabancı dil eğitiminin en önemli artılarından biri de çocuğun küçük yaşlardan itibaren faklı kültür ve ülkelerin varlığından haberdar olması, bu kültürlere karşı ilgi ve merak uyanmasıdır. Bu sayede daha geniş bir bakış açısına sahip olurlar.
Erken Yaşta Çocuklara Dil Eğitimi Nasıl Verilmeli?
Erken çocukluk döneminde çocuklar öğrenmeye çok açıktırlar. Doğru yöntem ve eğitimlerle çocuğun bu öğrenme kapasitesi yabancı dil eğitimi konusunda fırsata dönüştürülebilir. Çocuğun ev ve okul ortamında, gündelik hayatında yabancı dil konuşuluyor olması, yani çocuğun ikinci bir dile maruz kalması, oyun, şarkı, tekerleme, çizgi film izleme gibi çocuğun eğlenirken öğrendiği yöntemlerin kullanılması öğrenmeyi kolaylaştıracaktır. Ancak çocuğun yabancı dil öğrenimi konusunda zorlanmaması, baskı görmemesi gerekir. Olumsuz ve baskıcı bir tutum, çocuğun dil öğrenmeyi reddetmesine ve sosyal-duygusal gelişiminin olumsuz etkilenmesine neden olur. Çocuk gelişimini de göz önünde tutarak yabancı dil eğitimi vermeniz bu dönem için kritik derecede önemlidir.